Kedd, 2018-11-20, 9:33 PM Üdvözöllek Vendég


Riofire

Főoldal | Regisztráció | Belépés | RSS
Honlap-menü
Honlap-menü
Okkult lények [16]
Különleges lényekről szóló cikkek.
Érdekességek! [10]
Érdekes tények.
Szellemek és kísértetek [6]
Leírás szellemekről.
Boszorkányok és varázslók [8]
Mindent róluk és a körülöttük rejlő titkokról.
Mítoszok és legendák! [2]
Történetek.
Belépés
Vidi
A fejezet kategóriái
Okkult lények [16]
Különleges lényekről szóló cikkek.
Érdekességek! [10]
Érdekes tények.
Szellemek és kísértetek [6]
Leírás szellemekről.
Boszorkányok és varázslók [8]
Mindent róluk és a körülöttük rejlő titkokról.
Mítoszok és legendák! [2]
Történetek.
Lélekszám
Próba
Okkult lények [16]
Különleges lényekről szóló cikkek.
Érdekességek! [10]
Érdekes tények.
Szellemek és kísértetek [6]
Leírás szellemekről.
Boszorkányok és varázslók [8]
Mindent róluk és a körülöttük rejlő titkokról.
Mítoszok és legendák! [2]
Történetek.
Szerepjáték
Főoldal » Cikkek » Érdekességek!

Stigma


Stigma:

-Testi jel; bűnösre rásütött bélyeg

Stigmatizáció:

-Krisztus sebeire emlékeztető sebhelyek feltűnése valakin

Stigmatizált:

-Megbélyegzett (Krisztus sebeihez hasonló sebhelyeket viselő)

 

A stigma testi jegy, vagy fájdalom, amely olyan testtájakon jelenik meg, ami Jézus keresztre feszítését idézi.A stigmák előidéző okai vitatottak. Vannak, akik szerint legalább is bizonyos esetekben természetfeletti, mások csalást látnak bennük vagy az orvosi magyarázatoknak hisznek.Nos bizonyos fokig mindegyik igaz lehet.Mert honnan tudjuk ,hogy nem egy mazoistával állunk szemben ha egy "stigmatizáltat" látunk?Hát ebből:

 

A valódi (természetfeletti) stigmák felismerése

Hogy a stigmákat, amelyek isteni közreműködéssel létesültek, azoktól, amelyektől tisztán természetes okokból, vagy csalásból erednek meg tudjuk különböztetni, a következő szempontokat kell figyelembe vennünk:
1. Tanulmányozzuk a stigmatizáltnak az egyéniségét. Igazi természetfeletti stigmák csak olyanoknál szoktak jelentkezni, akik nemcsak éppen jámborul élnek, hanem az erényeket, legalább egyik másik szempontból, hősileg gyakorolják. Sokat szenvednek és kívánnak is szenvedni Krisztusért. Ha a stigmák fájdalommentesek - akkor bizony hamisak is.
2. Az igazi stigmák csak azokon a testrészeken mutatkoznak, amelyeken a sebeket Krisztus is viselte. A hipnotikus egyéneknél a seb másutt is jelentkezik.
3. Az igazi stigmák különösen azokon a napokon fájdalmasak és vérzők, amelyek Krisztus szenvedésének emlékével meg vannak szentelve. Nevezetesen pénteken, s pedig többnyire azokban az órákban, amelyekben az Üdvözítő a kereszten függött.
4. Az igazi stigmák sohasem gennyesednek és tiszta vért forrásoznak. Nem gyógyíthatók.
5. Az igazi stigmák nem nagyobb vérerekből jönnek, mégis - csodálatos módon - bőven ontják a vért, ami természetes úton nem igen magyarázható meg. Elvileg bekövetkezhetne az elvérzés vagy legalább az oly fokú legyengülés, hogy a stigmatizált munka- és életképtelenné válnék - de ez az igazi stigmatizáltnál nem tapasztalható.

Állítólag stigma akkor is ott lehet ha nem látjuk viszont érezzük.

A tudományos magyarázatok között ott van a lélektani hatás.A lélektani hatásra értem azt amikor valaki ,annyira átérez egy fájdalmat ,hogy az megjelenik rajta.Holott pedig semmivel sem lépett érintkezésbe.Hiába az emberi elme csodálatos.Egy kísérlet ,hogy alátámasszam az előbbi:

-Hipnózisban úgyan is elérték azt egy alanyon kutatók, hogy azt mondták a paciensnek, hogy a kézfejére egy felmelegített pénzérmét helyeznek és ő nem érzi majd a fájdalmat. A kísérlet végeztével, amikor az alany magához tért, a kézfején égési sérülésre utaló sebek jelentek meg. De ekkor volt is nagy meglepetés a kutatók között, hiszen eredetileg semmit sem helyeztek az alany kezére, csupán a fantáziájára gyakoroltak hatást...

A csalásról ugyebár már nem kell beszélnem...

 

Híres stigmatizáltak:

 • Pietrelcinai Szent Pio

 • Assisi Szent Ferenc

 • Boldog Emmerich Anna Katalin

 • Casciai Szent Rita

 • Gemma Galgani

 • João de Deus

 • Konnersreuthi Neumann Teréz

 • Lilian Bernas

 • Pietrelcinai Szent Pio

 • Roque testvér

 • Sienai Szent Katalin

Híres magyar stigmatizáltak 

Galgóczy Erzsébet

Magyar Boldog Ilona

 Leírás a stigmákról:

A feljegyzett esetek különfélék. Vannak olyan esetek amikor a stigmatizált testén megjelenik az öt Szent Seb (a szögektől esett sebek a kézen és lábon és a lándzsadöfés az oldalán), vagy ezek egy része. Vannak, akiknek a tövisek okozta sebek jelennek meg a homlokukon, mások vért izzadnak vagy könnyeznek, a korbácsolás okozta sebek tűnnek fel a hátukon, vagy a kereszt cipelése okozta sebek a vállukon.

Vannak olyan stigmatizáltak, akik csak a sebek fájdalmát érzik, anélkül, hogy maguk a sebek megjelennének: ők láthatatlan stigmákat viselnek. Máskor a seb és az óriási fájdalom együtt vannak jelen. Egyes stigmatizáltak sebei nem gyógyulnak be, frissek maradnak és mégsem fertőződnek el. Egyes feljegyzések arról számolnak be, hogy a sebek kellemes illatot árasztanak.

Van, hogy a jegyek első megjelenése után a stigmatizált folyamatosan viseli őket, de az is előfordul, hogy a stigmák csak a nap bizonyos időszakában, vagy bizonyos napokon jelennek meg.

Törtánet:

Az első dokumentált eset, amelyet a katolikus egyház is autentikusnak fogad el, Assisi Szent Ferencé (11821226), aki először 1224-ben tapasztalta a stigmákat La Vernában, Olaszországban.

A Szent Ferenc halála után eltelt évszázadban több, mint húsz újabb esetet jegyeztek fel. Azóta nagyon sok volt az ilyen eset. A 19. század végére több, mint 300-at jelentettek.  A 20. század az esetek számának drasztikus emelkedését hozta: több, mint 500 esetet jegyeztek fel. A modern korban növekvő a nem az egyházból, illetve katolikus rendekből jöttek száma a stigmatizáltak között. A nem katolikusok közt is jegyeztek fel eseteket.A feljegyzésekben szereplő első stigmatizált Christina von Stommeln volt (meghalt 1312-ben), akit az 1320 és 1350 között készült Codex Iuliacensis említ. Relikviái a jülichi Propsteikirchében nyugszanak, Aachen közelében.Koponyáján egyes források szerint ma is láthatók a tüskék hagyta nyomok.

A leghíresebb modern kori stigmatizált volt Pietrelcinai Szent Pio (1887-1968).

 

Kategória: Érdekességek! | Hozzáadta:: Kyoko (2011-03-12)
Megtekintések száma: 1725 | Hozzászólások: 2 | Helyezés: 3.5/2
Összes hozzászólás: 2
0 Spam
2 Kyoko  
Javítottam.Kösz ,hogy szóltál!

1 Spam
1 Hortenzia  
Stigmatizált volt Magyar Boldog Ilona is.

Név *:
Email *:
Kód *:
Riofire
Körkérdésünk
Milyen lény lennél?
Összes válasz: 117
Mini-chat
Barátaink:
 • Honlap létrehozása
 • Ingyenes online játékok
 • Az Ön Munkaasztala
 • Oktató videók
 • uCoz Rajongók Oldala